Malkegeder

Gederne der producerer mælk til vores oste er af racerne Toggenburger, Saanen og diverse landrace krydsninger.

Geder er et fantastisk spændende og klogt dyr. De har en lang opvækst og er 4 år når de er udvoksede. De kan fint give mælk til de er 16-17 år.

En ged giver omkring 2-4 liter mælk om dagen og kan malkes ca. 300 dage om året. Det kræver dog at man er god til at passe dyrene og sørger for de ligger i nyt velstrøget halm og at de har mulighed for at komme ud i sommerperioden.

Vil du vide lidt mere om produktion med økologiske geder, så kan du læse rapporten fra Økologisk landsforening ”Geder på græs” her.

Gedemælk

På verdensplan bliver der drukket mere gedemælk end komælk, men I Danmark er forbrugerne først nu ved at få øjnene op for gedemælkens mange kvaliteter.

Gedemælks næringsindhold pr. 100 gram

Energi 289 KJ / 69 kcal
Protein 3,6 g
Fedt 4,1
Heraf mættede fedtsyrer 2,6 g
Kulhydrat 4,5 g
Heraf sukkerarter 4,45 g

Gedemælk

På verdensplan bliver der drukket mere gedemælk end komælk, men I Danmark er forbrugerne først nu ved at få øjnene op for gedemælkens mange kvaliteter.

Gedemælks næringsindhold pr. 100 gram

Energi 289 KJ / 69 kcal
Protein 3,6 g
Fedt 4,1
Heraf mættede fedtsyrer 2,6 g
Kulhydrat 4,5 g
Heraf sukkerarter 4,45 g

Viden om geder og gedemælk

Dansk Økologisk Gedeavlerforening fik i 2006 udarbejdet en rapport af Lene Kathrine Duus fra Dansk Jordbrugsforsknings afdeling for råvarekvalitet på Forskningscenter Foulum.

Rapporten bygger både på danske og internationale undersøgelser og artikler og den kortlægger gedeprodukternes ernæringsmæssige sammensætning sammenlignet med lignende animalske produkter.

Læs rapporten her

Viden om geder og gedemælk

Dansk Økologisk Gedeavlerforening fik i 2006 udarbejdet en rapport af Lene Kathrine Duus fra Dansk Jordbrugsforsknings afdeling for råvarekvalitet på Forskningscenter Foulum.

Rapporten bygger både på danske og internationale undersøgelser og artikler og den kortlægger gedeprodukternes ernæringsmæssige sammensætning sammenlignet med lignende animalske produkter.

Læs rapporten her

Respekt for dyrene og naturen